Exchange добавя възможности за коване на tBTC, намалявайки бариерата за влизане

Oleg Bolgarin
3 min readDec 27, 2020

(original article: Exchange adds tBTC minting capabilities, lowering barrier to entry link)

Потребителите вече могат да монтират tBTC, децентрализирана версия на биткойн в блокчейн Ethereum, точно на борсата CoinList.
tBTC действа като биткойн (BTC), покрит с обвивка на Ethereum, което го прави съвместим с blockchain на Ethereum за различни цели, като децентрализирано финансиране или DeFi. Потребителите на tBTC вече могат да монетират актива на крипто обмен CoinList.

„По-големите инвеститори и търговци на дребно, които може би не са съвсем уверени, използвайки сравнително нов DApp, всъщност могат да влязат в CoinList и да увиват и разгъват tBTC по същия начин, по който правят WBTC днес“, Мат Луонго, главен изпълнителен директор и основател на Thesis, организацията зад tBTC каза на Cointelegraph. Keep е друг проект по тезата, който е свързан с tBTC.

Като две отделни блок-вериги, Bitcoin и Ethereum по своята същност не са съвместими с мрежите на другия. Ethereum обаче е домакин на голяма част от активността за DeFi сектора на крипто. Опаковането на Bitcoin в блокчейн Ethereum позволява на потребителите да запазят стойността си в Bitcoin, докато го използват за взаимодействие в DeFi. tBTC е „минимизиран доверие мост от биткойн до Ethereum“, обясни Луонго.

CoinList, добавяйки функционалността на tBTC, подобрява простотата за тези, които искат да работят с актива. „Въпреки че tBTC е устойчив на цензура и без разрешение, все още е трудно да се използва“, каза Луонго. „По-трудно е да се направи нещо без контрагенти.“

Опакованите биткойни (WBTC), отделен актив, подкрепен с 1: 1 от съхраняваните BTC, се превърна в една от популярните опции за биткойн в мрежата на Ethereum, въпреки че моделът на WBTC е по-централизиран, според Luongo.

„BitGo е попечителят, а търговците могат основно да взаимодействат с BitGo, за да монетират и изкупуват. Но в крайна сметка това, което правят, е, че BitGo държи Bitcoin и след това те създават скрипт на Ethereum. Така че е абсолютно като биткойн банка, би бил един от популярните начини да го кажем и беше чудесно за DeFi. “
По същество субектът, отговарящ за WBTC, наблюдава коването на актива, както и биткойна, който го подкрепя. Недостатъците на този модел обаче могат да означават централизиран контрол и точки на повреда. „Ако BitGo бъде закупен от PayPal, ако BitGo бъде засегнат от Закона за стабилността, който може или не може да бъде нещо в САЩ, или ако BitGo бъде хакнат, парите са изчезнали и потребителите наистина не разполагат с много средства “, Обясни Луонго.

За разлика от това, tBTC работи с мрежа от валидатори на блокчейн вериги и партии, които индивидуално допринасят за изсичането и поддръжката на tBTC, контролирани от активността на блокчейна.

„В система като tBTC трябва да хакнете много много много хора, за да въздействат действително на системата, а след това, дори ако всички тези хора са хакнати и всички биткойни бъдат взети, в крайна сметка имате всичките им подписващи облигации, така че в крайна сметка са на добро място като вложител. И така, не само, че е по-устойчив на цензура, но и просто е нещо като вградена функция за безопасност на потребителския фонд. “

--

--

Oleg Bolgarin
0 Followers

Hello! i'm writing articles with deep analysis of cryptocurrency world